close

4 proprietăți periculoase ale zahărului despre care habar nu aveai

Cei care nu știu că zahărul are efecte negative asupra dinților și a taliei probabil că trăiesc pe o insulă pustie. Totuși, acestea nu sunt singurele aspecte asupra cărora zahărul are un impact negativ, dimpotrivă! Oricât de mult tânjim după el și îl îndrăgim, zahărul are câteva proprietăți periculoase asupra corpului nostru, de care habar nu aveam!

Iată alte 4 motive pentru care merită să spui „Nu” zahărului și torturii sale!

1. Zahărul accelerează îmbătrânirea pielii

Atunci când îți pătrunde în sânge, zahărul se leagă chimic cu proteine precum colagenul și elastina, care asigură tinerețea pielii. Dar sunt câteva lucruri care se întâmplă în urma acestei interacțiuni, și nu sunt neapărat bune. În primul rând, o astfel de interacțiune distruge proteinele responsabile cu menținerea tinereții pielii, lucru care rezultă în uscăciune și apariția ridurilor pe piele, ca urmare a distrugerii colagenului și a elastine. În al doilea rând, zahărul produce substanțe noi și nocive. Aceste substanțe fac pielea mai sensibilă la soare, care este un factor de îmbătrânire prematură.

2. Zahărul promovează inflamația

Capacitatea zahărului de a agrava inflamația înseamnă că promovează apariția de coșuri și riduri pe piele. De asemenea, acesta poate crește riscul de a dezvolta mai multe boli, inclusiv artrita. Chiar și atunci când bei un ceai îndulcit pentru a trata o răceală, zahărul devine un teren de reproducere a bacteriilor într-un gât deja inflamat. Se pare că metodele deja tradiționale de tratare a răcelilor nu sunt doar inutile, ci și dăunătoare.

3. Zahărul provoacă boli cardiovasculare

De-a lungul secolului XX, medicii au crezut că bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite prin scăderea consumului de grăsimi, care ridică nivelul de colesterol. Zahărul a fost considerat mai puțin periculos decât grăsimile animale, iar oamenii au continuat dietele fără grăsimi, dar nu au renunțat la dulciuri.

În secolul XXI, situația s-a schimbat dramatic. Studiile recente arată că zahărul poate crește în mod semnificativ nivelurile de colesterol, facilitând, în același timp, lipirea acestuia de pereții vaselor de sânge care sunt deja afectați de zahăr.

4. Zahărul te face să înnebunești

Studiile au arătat foarte clar faptul că zahărul poate provoca depresie. Asta se întâmplă deoarece zahărul scade nivelul hormonului BDNF, care este inhibat la persoanele care suferă de depresie și schizofrenie. Alte studii implică faptul că prea mult zahăr poate crește starea de anxietate (pe care o încercăm atunci când mâncăm ceva dulce – ironia este puternică).

Un experiment a arătat că șobolanii au devenit mai proști din cauza zahărului. Oamenii de știință se referă la această proprietate a zahărului care dăunează legăturilor dintre celulele creierului responsabile cu învățarea și memoria.

CITEȘTE URMĂTORUL ARTICOL

7 semne ale consumului exagerat de ZAHĂR! Unul dintre ele îl ai și tu!

Tuturor ne place zahărul, chiar dacă el este în detrimentul sănătății noastre. Iar acesta e doar un singur exemplu despre cât de nedreaptă poate fi uneori viața. Gustul dulce este pur și simplu irezistibil, dar de îndată ce veți afla efectele zahărului, veți vrea să vă mențineți departe de el, cât de mult se poate.

Iată semnele consumului de zahăr în cantități mult prea mari:

1. Pofta de dulce/carbohidrați

Dacă ai o oarecare dependență de zahăr, de multe ori vei simți pofta de a mânca ceva dulce. Zahărul provoacă vicii, iar consumul său regulat duce la o reacție în lanț pentru pofta de zahăr/dulce.

2. Lipsa de energie și oboseala 

Dacă simți în mod constant senzația de oboseală și lipsa energiei, înseamnă că obișnuiești să consumi prea mult zahăr. Alimentele bogate în zahăr cresc temporar energia, dar apoi aceasta se va risipi și te vei simți obosit pe tot parcursul zilei.

3. Creșterea în greutate

Zahărul nu are fibre și proteine, prin urmare nu aduce nici un aport la senzația de sațietate. Cu cât mai mult zahăr consumăm, cu atât mai multe calorii adăugăm. Zahărul declanșează eliberarea insulinei în corp, care transportă zahărul la toate organele corpului pentru a folosi energia.

Așadar, consumul excesiv de zahăr trimite un mesaj către organism pentru ca acesta să producă mai multă insulină, ceea ce ne va face să devenim mai rezistenți la insulină pe termen lung. Astfel, organismul nu va mai fi capabil să reacționeze la valorile normale de insulină și nici nu poate folosi zahărul așa cum ar trebui. În plus, rezistența la insulină este legată de creșterea în greutate și obezitate, pancreasul devine copleșit și diabetul se poate dezlănțui.

4. Frecvența răcelilor și a gripei 

Aportul prea mare de zahăr slăbește sistemul imunitar, precum și capacitatea sa de a preveni virușii, răcelile, gripa și alte boli cronice. Dacă reușești să gestionezi consumul de zahăr și să îl reduci la minimum, vei putea reduce riscul apariției acestor probleme de sănătate.