close

Ține cont de aceste 9 sfaturi și nu vei mai da greș atunci când alegi fructele

Pun pariu că nu ești singurul care alege fructe mari și frumoase, și aparent coapte, doar pentru a afla mai târziu că sunt crude în interior. Pentru toți cei care au această problemă, iată o listă de sfaturi profesionale despre cum să alegi cele mai bune fructe de pe piață!

1. RODIA

  • cojile trebuie să fie roșii până la roșii foarte închis, fără pete întunecate
  • o rodie coaptă este întotdeauna mai grea decât una necoaptă, așadar, dacă ai 2 fructe identice, alege-l pe cel mai greu
  • o rodie ar trebui să fie elastică la atingere, dar nu moale – acesta din urmă este un semn că a fost înghețată
  • nu ar trebui să existe verde în caliciu, și nici caliciul în sine nu ar trebui să fie verde

2. ANANASUL

  • ananasul nu ar trebui să fie prea parfumat, deoarece este un semn al faptului că este prea copt
  • dacă apeși pe un ananas și rămâne o dentă, atunci este prea copt. Coaja verde nu indică faptul că ananasul nu este copt, ci este doar o particularitate a varietății sale. Atunci când alegi un ananas, ai grijă la uniformitatea culorilor și a petelor întunecate
  • frunzele unui ananas perfect copt sunt verzi și ușor crestate la vârfuri.
  • Petele complet verzi reprezintă un semn că fructul a fost cules prea repede

3. MANGO

  • mango poate fi verde, galben sau roșu, în funcție de varietatea lor. La unele soiuri, nici măcar nu poți spune dacă fructele sunt coapte sau nu. Indicatorii perfecți ai coagulării sunt petele întunecate de pe coajă. Dacă există unele dintre acestea, fructul este bun.
  • un mango greu este întotdeauna necopt. Un mango copt trebuie să fie moale, dar nu foarte: dacă pielea se poate deteriora cu degetul, atunci este necopt.
  • mirosul de mango copt este dulce și ușor de conifere, care este mai puternic decât tulpina

4. POMELO

  • un pomelo poate fi galben, verde sau portocaliu. O culoare neuniformă arată faptul că substanțele chimice au fost folosite pentru procesul de creștere, fără a spune nimic despre procesul de coacere.
  • un pomelo ar trebui să fie greu la atingere, însemnând că are mult suc
  • forma acestui citric gigant poate fi oricare, de la rotund la pară

5. PAPAYA

  • indiciul principal al unui papaya copt este coaja galbenă sau portocalie. Coaja verde este specifică pentru fructele necoapte, deși unele feluri de mâncare din Asia sunt făcute cu papaya verde
  • fructele mai ascuțite au o coajă uniformă, dar acordă atenție și moliciunii acestora: dacă coaja este în regulă, papaya trebuie să fie greu, dacă nu este greu, este încă în proces de coacere
  • micile pete întunecate nu vor afecta gustul de papaya, dar cele mari sunt indicii pentru procesul de coacere accelerat

6. FRUCTUL PASIUNII

  • un fruct al pasiunii copt are pielea încrețită. Pielea netedă este un semn că este necopt, dar dacă dorești să-l consumi în câteva zile, atunci ar trebui să iei unul așa
  • fructele pasiunii ar trebui să fie galbene sau violete. Cele verzi au fost culese înainte de a fi coapte
  • ar trebui să fie destul de greu pentru a fi copt: un fruct al pasiunii de 8 cm perfect copt cântărește 50 g

7. FEIJOA

  • acordă atenție dimensiunii fructelor – cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai bune
  • fructele coapte ar trebui să aibă un miros dulce de ananas
  • interiorul fructului ar trebui să fie cât mai transparent – pulpa albă indică faptul că nu este copt
  • nu cumpăra fructe feijoa grele – nu sunt coapte încă

8. GUTUIA

  • o gutuie coaptă este galbenă, fără pete verzi
  • fructele coapte sunt dense și elastice la atingere, în timp ce cele mai grele nu sunt gata de a fi mâncate încă
  • un parfum puternic este un semn bun de maturitate al fructului
  • dacă gutuia are o coajă deteriorată, atunci se va strica foarte repede
  • în funcție de soi, o gutuie poate fi rotundă sau asemănătoare cu o pară

9. AVOCADO

  • coaja unui avocado bun poate fi maro sau verde, în funcție de soi
  • apasă pe fruct pentru a vedea dacă rămâne o dentă – dacă da, fructul este copt, dacă nu, i s-a accelerat procesul de coacere

CITEȘTE URMĂTORUL ARTICOL:

18 trucuri ingenioase de a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp

Nimic nu te enervează mai tare decât faptul că fructele și legumele pe care le cumperi își pierd foarte repede prospețimea? Noi am găsit câteva trucuri  ingenioase, care te vor ajuta să le păstrezi în stare proaspătă și apte pentru consum o perioadă mult mai lungă de timp!

1. Nu spăla nimic înainte de a le pune la frigider

Poate suna ciudat, dar e mai bine să nu speli fructele și legumele înainte de a le pune la rece. Dacă unele sunt murdare, șterge-le cu un șervețel sau o bucată de material uscat. Dacă le speli, ai putea să le distrugi bariera de protecție împotriva putreziciunii și a mucegăielii.

2. Fructele și legumele preferă un mediu uscat

Umezeala nu face decât să le încurajeze să se mucegăiască sau strice prea devreme. Un truc bun pentru a preveni acest lucru este să pui un șervețel la fundul caserolei în care păstrezi fructele sau legumele. Șervețelele vor absorbi umezeala și vor menține fructele mai proaspete.

3. Cum să păstrezi avocado în mod corespunzător

Un avocado crud ar trebui pus într-o pungă groasă de hârtie sau învelit în niște ziare și ținut la temperatura camerei, până când se va coace. După ce se coace, pune-l într-o pungă de plastic și ține-l în frigider.

4. Nu pune în frigider anumite tipuri de fructe și legume

Ardeii grași, castraveții și roșiile ar trebui lăsate la temperatura camerei. Ardeii își pierd consistența elastică dacă sunt lăsați în frigider, în timp ce castraveții și roșiile se transformă în ceva mai scârbos. Fructele și legumele nu trebuie puse în frigider până ce nu sunt coapte. Dacă le pui înainte, se vor mucegăi mai repede.

5. Învelește cozile bananelor 

Dacă bananele sunt ținute în frigider, se înnegresc rapid și își pierd din gust. E mai bine să le păstrezi la temperatura camerei, dar să le învelești cozile în folie de învelit mâncarea.

6. Păstrează legumele decojite și feliate într-un borcan cu apă

Poți păstra legumele mai mult timp dacă le decojești și le tai felii, iar apoi le ții în apă. Acest truc funcționează pentru morcovi și țelină. Vor ține mai mult decât dacă le păstrezi în frigider. Ca să reușești asta, trebuie să le pui într-un borcan plin cu apă.

7. Păstrează fructele și legumele în partea cea mai călduroasă a frigiderului

Cu cât mai scăzută este temperatura, cu atât mai greu este să păstrezi aroma și prospețimea fructelor și legumelor. Dacă vrei ca ele să-și păstreze gustul pentru mai mult timp, pune-le în partea frigiderului unde temperatura este mai crescută.

8. Anumite fructe și legume nu ar trebui păstrate împreună 

Anumite fructe și legume încep să degaje etilena în momentul în care s-au copt. Aici sunt incluse bananele, caisele, pepenii, perele, prunele, mango și roșiile.  Alte tipuri de fructe și legume sunt sensibile la etilenă, cum ar fi merele, vinetele, pepenii verzi, cartofii, dovleacul, morcovii și broccoli. În cazul în care le-ați plasat pe acestea aproape de prima categorie, ele încep să putrezească într-un ritm alert. Așadar, este mai bine ca aceste două grupuri să stea separate.

Citește mai multe aici!