close

8 dintre cele mai scumpe produse din lume

Înțelegerea oamenilor când vine vorba despre expresia „mâncare scumpă” variază foarte mult. Pentru unii înseamnă somon roșu, pentru alții trufe. Cu toate acestea, există într-adevăr o gamă întreagă de produse alimentare care au etichete de preț pe care nu ți le-ai fi imaginat niciodată.

 

1. Ciupercile Matsutake

Aceste ciuperci sunt atât de rare încât prețul lor ajunge acum la 600 de dolari pentru un kilogram. Ciupercile Matsutake sunt originare din Japonia, dar cresc și în mai multe țări din Asia.

Cu toate acestea, numărul acestora a scăzut semnificativ din cauza efectelor insectelor și copacilor invazivi care își găsesc drumul în zonele umbrite în care cresc ciupercile.

Pentru că nu există nicio modalitate de a cultiva ciupercile Matsutake, există o șansă mare ca ele să dispară cu totul în viitor.

 

2. Cafeaua Kopi Luwak

Această cafea este produsă în cantități industriale în Indonezia, Filipine și în sudul Indiei. Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lume. Costul său variază între 250 și 1200 de dolari pe kilogram. Este renumită pentru modul foarte specializat în care este procesată.

 

3. Caviarul White Pearl Albino

Un kilogram din acest caviar costă 8.500 € (9.100 $). Sturionul albinos este un fel de pește mare care trăiește în Marea Caspică. Costul caviarului este atât de ridicat, dat fiind că icrele din sturionul albinos sunt achiziționate foarte rar – numai atunci când se estimează că au o vechime de aproximativ 100 de ani.

 

4. Supa de cuib de pasăre

Cuibul acestor păsări se face aproape în întregime din salivă, fără adăugări de material străin. În consecință, cuiburile lor au devenit delicatesă în bucătăria chineză.

Prețul ridicat al acestui fel de mâncare este ușor de explicat: colectarea cuiburilor acestei păsări este o ocupație oarecum periculoasă.

Păsările își construiesc cuiburile pe stânci abrupte, unde riscul de cădere este foarte mare. Costul acestei delicatese este de aproximativ 3.000 de dolari pe kilogram.

 

5. Trufe albe

Prețul ridicat al acestor trufe este rezultatul condițiilor foarte specifice pe care le impun pentru a crește, precum și metodele speciale de colectare și conservare a acestora, în plus față de gustul și aroma lor rafinate. În Europa, 1 kg de trufe albe costă aproximativ 2.000 de euro (2.100 dolari).

 

6. Friptura japoneză Wagyu

Friptura Wagyu făcută din carne de vită japoneză, este una dintre cele mai delicioase și mai scumpe delicatese din lume. Carnea are o aromă uimitoare, al doilea punctaj pentru aspect și o textura faimoasă.

În Japonia, vițeii de taur Wagyu purpuriu utilizați pentru a produce carnea primesc masaje, beau bere și ascultă muzică clasică. Costul de 1 kg din acest tip de carne poate ajunge la 450 de dolari.

 

7. Brânza de elan

Una dintre cele mai scumpe brânzeturi din lume este brânza de elan, produsă într-un singur loc: în ferma Moose House din Suedia.

Laptele de elan este necesar pentru a o produce. Brânză este de culoare albă și aspectul său este o reminiscență a brânzei feta. Aceasta costă în jur de 1.000 € (1.074 dolari) pe kilogram și este realizată în cantități foarte limitate.

 

8. Bananele

Nu în ultimul rând, este… o banană. Dar nu și cea naturală la care te gândești; artistul Stephan Brusche a devenit faimos pentru a face din capodopere acest fruct. Aceasta este o artă pe care ar trebui să o savurezi înainte de a se strica.